Werk met mij

Leren je eigen weg te vinden in de maatschappij. Autistische mensen kunnen niet altijd de gebaande paden volgen. Zij moeten leren hun eigen wegen aan te leggen.
Hun leerproces is daarom vaak langzamer, maar ook grondiger.
De kennis van autisme is groeiende. Steeds meer mensen laten hun stem horen. De visie op autisme varieert van een allesbepalende ontwikkelingsstoornis, tot een super-talent.
Mijn visie: Ik zie autisme niet als een stoornis en evenmin als een superkracht.
Het kan soms wel een handicap zijn, als de omgeving is ingericht op neuro-typische mensen. Het is een manier van informatieverwerking met specifieke sterktes en zwaktes. Een manier van waarnemen. Eerder de details zien dan het grotere geheel. Mij vallen zaken op waar anderen aan voorbij gaan. Andersom ook.
Eerlijkheid (moeilijk kunnen liegen), en logica, doorzetten en trouw met afspraken zijn ook positieve kenmerken. Met een positieve focus kun je veel meer bereiken en gelukkiger leven dan met een focus op beperkingen. Iedereen is anders.
Je kind begeleiden naar zelfstandigheid. Voelt dat als iets ‘waar je eigenlijk iets mee moet, maar je hebt geen idee wat’? Vertellen zorgverleners dat hij de rest van zijn leven is aangewezen op zorg. (Het zal je maar gezegd worden.) Je kind heeft het gevoel dat niemand hem begrijpt? Hij voelt zich soms mislukt. Enthousiast begint hij ergens aan, maar loopt dan toch vast. Is de toekomst onzeker?
Hij lijkt moeilijk te bereiken of vraagt juist veel je aandacht.
Hij trekt zich terug op zijn kamer. Je vraagt je vaak af waarom het zo moet gaan.
Met een bloedend hart blijf je achter als hij naar school is, omdat je weet dat hij daar weer een dag vol stress en strijd tegemoet gaat.
Als ouder wil je je kind gelukkig zien. Dat hij vrienden heeft, zelfvertrouwen ontwikkelt, nieuwe uitdagingen uitgaat en zich ontwikkelt tot volwassenheid. Ontwikkeling gaat niet vanzelf en laat zich ook niet afdwingen. Worstel je ook om het gezin op de rit te houden? Is er nog ruimte voor plezier en ontspanning?
Heeft u iemand nodig die het zelf heeft meegemaakt, in plaats van alles uit boekjes heeft geleerd?
Bij het aanleren van praktische vaardigheden zoals zelfstandig reizen. Zelfvertrouwen ontwikkelen.
Vriendschap sluiten. Leren houden van zichzelf. Dat afwijkend niet negatief hoeft te zijn, maar juist bijzonder.
Ik bied een coaching traject om de band met je kind te beschermen dan wel te herstellen. Daarbij kijk ik naar de interactie tussen ouder en kind en koppel dit terug. Meegaan in de belevingswereld van uw kind is bijvoorbeeld een ingang om uw kind te ontmoeten, maar veel deskundigen raden af om mee te gaan in de belevingswereld van het kind.
Ik zeg vaak dat mijn gratis tips waardevoller zijn dan de adviezen van duurbetaalde hooggekwalificeerde zorgverleners 😉 Laat staan wat voor leven je kunt creëren als je mij gaat inhuren.
Zo wijs ik je de weg om je kind te begeleiden naar zelfredzaamheid. Kijken naar de mogelijkheden in plaats van beperkingen en daarnaar leven!
Bijvoorbeeld kan ik uw kind begeleiden in het leren van vaardigheden, zoals reizen met een openbaar vervoer, zoals ik destijds van Liesbeth hebt geleerd.
Benieuwd? Neem vrijblijvend contact op.
info@afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl
0683992975
Juist omdat ik het zelf heb ervaren, weet ik waar een jongere tegenaan kan lopen (wat doe ik als de bus niet komt, of het schema is omgegooid) en hoe je dit kunt oplossen.
Ook als je kind al een ontwikkelingsachterstand heeft opgelopen, dan hoef je niet in zak en as te zitten. Een paar maanden doelgerichte coaching, kan een jongeren een paar jaar verder brengen in zijn ontwikkeling.
Zoals eerder gezegd: ontwikkeling laat zich niet dwingen. Maar als het zijn eigen doelen zijn, dan zal het leerproces 2 keer zo snel gaan dan als hij het moet leren van anderen (bijvoorbeeld school.)
Als ouder leer ik je voor je waarde te gaan staan. Ook als professionals het beter denken te weten. Kom voor je kind op. Reflecteer. Vertrouw op jezelf en op je kind.
Doen waar je gelukkig van wordt, geeft zelfvertrouwen. Het helpt ook om de moeilijke ervaringen beter de baas te zijn.
Voorkomen dat je in cirkels blijft draaien. Veel manieren van motiveren die bij de meeste mensen werken, slaan niet aan bij autistische mensen of werken zelfs averechts.
Een veelgemaakte fout is meerdere instructies tegelijk geven en alleen mondeling. De jongere kan zijn gedachte niet eens afmaken. Met een beetje geluk heeft hij een ding onthouden. Vaak ook denk hij: de groeten.
Hetzelfde gebeurt er als je door gaat vragen, terwijl hij de eerste vraag nog niet beantwoord heeft.
Met een beetje geluk denkt hij na over 1 vraag. Of hij raakt het spoor bijster en zegt helemaal niks meer.
De term ‘bokkige puber’ is niet voor niks uitgevonden. Voor autistische pubers is dat niet anders.
Ze lijken soms onbereikbaar. Sommigen willen of kunnen niet meer naar school.
De toekomst lijkt soms een zwart gat.
Toch hoeft het niet zo te gaan. Dat het nu misschien niet zo goed gaat, is geen reden om het kind op te geven. Ook een afwachtende houding gaat jou of je kind niet het leven brengen dat hij verlangt en wat bij hem past. Als je hem de tijd en ruimte geeft, kunnen er mooie gesprekken ontstaan. Hij wil best delen wat er in hem omgaat.
Juist als je mee kunt gaan in zijn belevingswereld, kan dat een ingang zijn tot een beter contact.
Een goede band geeft de basis om ook aan praktische doelen te willen werken.
In plaats van brandjes blijven blussen, focussen op de hoofddoelen die hij wil bereiken. Zodat hij sprongen kan maken in zijn ontwikkeling en duurzaam een mooier en meer ontspannen leven kan leiden.
Ruzietjes, iets wat niet lukt, een vervelende opmerking, een misverstand. Dat soort zaken komen voor in het leven. Geef je kind ruimte zijn hart te luchten, los het samen op tot zover mogelijk, maar breng je aandacht daarna weer terug naar het hier en nu en naar het leven wat hij wil leiden.
Het oude idee van autisme is dat ze niks kunnen leren. Ja, misschien lezen, rekenen en schrijven, maar ze zouden nooit een zelfstandig leven kunnen opbouwen of relaties met andere mensen.
Dat is de grootste kolder. Iedereen wordt geboren met het vermogen en de wil om zich te ontwikkelen.
We zijn allemaal mensen. Autistische mensen kunnen ook naar zichzelf kijken, een band met iemand voelen.
Ik kan uw kind op weg helpen naar een gelukkig en meer ontspannen leven.
Natuurlijk kun je ook mijn boek Afwijkend en toch zo gewoon lezen en mijn gratis blogs. Dat raadt ik ook zeker aan 😉
Daar zul je zeker inzichten krijgen over wat een opgroeiend kind of jongere met autisme nodig heeft. In mijn blogs leg ik de principes uit. Maar het ‘staat’ nog niet voor je.
Hoe anders is het als iemand naast je staat. Met je meeloopt. De behoeften en wen-sen van je kind kan waarnemen, ook als die er moeilijk over kan praten?
Ik heb het zelf meegemaakt. Ook wat zinvolle begeleiding kan betekenen.
Een coachingstraject bestaat uit 12 sessies. Per sessie ben ik een dagdeel bezig met het kind.
Een volledig traject kost 960,- exclusief reiskosten.
Als je een langer of korter traject denkt nodig te hebben, kunnen we daarover in overleg.
Betaling kan (deels) uit Persoonsgebonden budget.
Heeft u dit niet en kunt u het bedrag niet in een keer voldoen? Betaling is 3 termijnen is ook mogelijk.
Wil je eerst kennis maken? Vraag een gratis coachingcall aan. Daarin geef je meteen een paar gouden tips waarmee je vandaag nog de band met je kind en het zelfvertrouwen kan versterken.
Vertrouwen is het fundament om goed samen te werken.
info@afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl
0683992975
In mijn boek Afwijkend en toch zo gewoon lees je hoe deskundigen mij steeds de verkeerde weg wezen en hoe ik toch een uitweg en een helpende hand vond.
Reacties