Sarah Morton vertelt haar bijzondere levensverhaal in Lekkerkerk

 

Ik beleef autisme vanuit de praktijk.’

 

Sarah Morton leeft met autisme. Ze komt er binnenkort over vertellen in ‘t Venster te Lekkerkerk. Geen wetenschappelijk verhaal, maar van binnenuit.

Lekkerkerk • Ze woont sinds een paar jaar zelfstandig. Een eigen plek waar ze zich veilig en prettig weet.

“Autisme wordt door de wetenschap gezien als een hersenziekte”, zegt Sarah (25 jaar). “Een die verregaande gevolgen heeft voor je leven. Een aandoening ook die bij veel mensen tot afwijzing leidt, omdat ze in de directe omgang met iemand met autisme niet weten hoe te reageren. En voor iemand met autisme geldt vaak dat hij of zij niet de sleutel kan vinden om de communicatie goed te laten verlopen. Ik ben daar in mijn jeugd voortdurend tegen aan gelopen. Mijn kinderjaren waren dan ook moeilijk.”

Anders
Bij Sarah werd op haar zesde autisme vastgesteld. Haar gedrag week af van dat van leeftijdgenootjes.  De school drong aan op onderzoek, men kon er moeilijk mee omgaan. Van haar ouders hoefde het niet zo, Sarah was gewoon Sarah. Uiteindelijk lieten ze zich toch overreden. “Ik deed zoals ik deed”, zegt Sarah erover. “Het scheen dat ik mensen niet aankeek als ik met ze praatte en heel heftig reageerde wanneer zaken anders verliepen dan ik in mijn hoofd had of had verwacht. Zelf voelde ik dat niet zo. Pas rond mijn tiende kwam er ook bij mij het besef dat ik anders was dan de meeste andere kinderen. Ik werd gepest en moest van school veranderen. Maar geen school durfde het met me aan vanwege mijn ‘label’. Zo kwam ik in het ZMOK-onderwijs terecht. Men zag ‘autisme’ als een synoniem voor ‘moeilijk opvoedbaar’, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik had het daar heel moeilijk mee.”

Thuis
Na haar schoolperiode kwam Sarah Morton thuis te zitten. “Ik heb een paar keer geprobeerd een opleiding te volgen. Inhoudelijk ging dat goed, maar bij de praktijkopdrachten  ontstonden er problemen. Een voorbeeld: toen ze op een stageplek ontdekten dat ik autisme had, wisten ze niet hoe snel ze zich van me moesten ontdoen. Onbegrip, gebrek aan geduld, pestgedrag; mensen met autisme zullen het allemaal herkennen. Ik heb het geluk gehad dat ik gaandeweg mijn leven een netwerk heb kunnen opbouwen van mensen die me steunen, achter me staan. Het was best een lange weg om dat voor elkaar te krijgen. Ik heb het nu best goed voor elkaar. Nee, een baan heb ik niet, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn dagen nutteloos doorbreng. Ik heb inmiddels drie boeken over mijn leven met autisme geschreven en houdt om de drie weken een lezing.”

Haar publiek bestaat doorgaans uit hulpverleners, mensen met autisme, hun familieleden en mensen die sowieso in het onderwerp geïnteresseerd zijn. “Ik vertel over mijn leven, maar geef ook adviezen over hoe je met een zoon of dochter met autisme om kunt gaan”, vertelt Sarah.

Inlevingsvermogen
Heel belangrijk is dat je als ouders altijd achter je kind blijft staan, wat de deskundigen ook mogen zeggen. Sta nooit toe dat je van elkaar verwijderd raakt. Daarnaast is het belangrijk om je te verplaatsen in de wereld en de beleving van mensen met autisme en dat je het geduld en het inlevingsvermogen kunt opbrengen dat nodig is om de ander te begrijpen.”
“De deskundigen vertellen soms een ander verhaal dan ik doe. Dat is niet verwonderlijk, omdat zij alleen de theorie kennen. Ik beleef autisme vanuit de praktijk, en dat is vaak heel anders… Ik hoop met mijn boeken en lezingen mensen te kunnen helpen. Dat is wat ik wil.”

Op dinsdag 28 augustus is Sarah Morton te zien en te horen in kerkelijk centrum ‘t Venster aan de Jan Ligtgartstraat te Lekkerkerk. Ze spreekt daar vanaf 19.30 uur op uitnodiging van Stichting Welzijnswerk  Ouderkerk Nederlek.

Websites van Sarah: www.dus-sarah-morton.info

www.afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl

www.ziek-van-angst.nl

Boeken: Afwijkend en toch zo gewoon. (Levensverhaal)
Collision. De Catastrofe (Over mijn tijd binnen het speciale onderwijs)
Collision. Engagement
Ziek van angst (Psychologische thriller)
Wat je niet verteld is… (Over de invloed van de kindertijd.)
Over kinderen in de baarmoeder, in het gezin en in de maatschappij

 

Geschreven door Jan Timmer

Journalist Het Kontakt