Welke boekentip heb je ?

Een echt mens van Gunilla Gerland.

Geschreven door een vrouw met autisme, vanuit het perspectief van het kind dat ze was en later de tiener en jongvolwassene. Met dit boek beleef je autisme van binnenuit. Tegelijkertijd beleef je hoe kinderen miskend worden binnen een ‘normale’ opvoeding. Hebben die kinderen een ‘stoornis’ of is de maatschappij niet in staat om te gaan met verschillen?

Gunilla ervaart de wereld heel anders dan andere kinderen. Menselijk gedrag kan voor haar totaal onbegrijpelijk zijn en haar gedrag en noden zijn weer onbegrijpelijk voor hen. Dat leidt tot onbegrip en woede. Volwassenen amuseren zich ten koste van haar. Haar wereld is eenzaam en angstig.

Naarmate de jaren verstrijken worden de eisen vanuit de omgeving, vooral de school, steeds zwaarder. Uiteindelijk belandt Gunilla in een depressie. Wat niet had gehoeven als de omgeving haar accepteerde zoals ze is en ze kon doen wat bij haar past. Ook haar thuissituatie is onveilig en vaak ook gestoord.

Zal Gunilla uiteindelijk haar weg vinden in het leven en vrede en geluk hebben?

Wie ben je ?

Sarah Morton, 24 jaar. Met zes jaar gediagnosticeerd met autisme. Met twaalf jaar op het speciale onderwijs terechtgekomen, waar ze vooral uitgingen van problemen, van wat ik niet kan. Ze schetsten een somber toekomstbeeld. Dankzij mensen die wel in mij geloofden, kreeg ik de kans om iets te leren, zoals reizen met het openbaar vervoer.

Inmiddels woon ik ook ‘gewoon’ op mezelf, waar de school 24-uurszorg voor me in gedachten had.

Wat doe je ?

Mijn ervaringen heb ik verwerkt in:

–    Collision. De Catastrofe (Over mijn tijd binnen het Speciale onderwijs)
–    Collision. Engagement (Het vervolg op Collision)
–    Afwijkend en toch zo gewoon (Over mijn kindertijd) http://afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl/

Daarnaast ben ik lid van Positieve Nood en DeNieSa (De Nieuwe Samenleving). Positieve Nood is een stichting waar alleen ervaringsdeskundigen werken. Mensen die weten hoe het is. Wij gaan uit van de persoon, de situatie en de ervaringen. We labelen bij voorkeur niet. DeNieSa zet zich in voor een eerlijke, gezonde en liefdevolle samenleving. Het motto: ‘Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien’.

Wat zijn je laatste ontwikkelingen ?

Sinds een paar weken is Ziek van angst uit, een thriller over psychologische oorlogsvoering. Hoewel mijn laatste boek er misschien vreemd uitspringt tussen mijn autobiografieën, heb ik het nog steeds over hetzelfde: maatschappelijke toestanden. Over moed, vriendschap, de kracht van liefde en vertrouwen. Over grenzen, integriteit, manipulatie, gedwongen ‘hulp’, bedreigingen en psychologische oorlogsvoering.

Daarnaast ben ik bezig met een boek Wat je als ouder niet mag weten. Over wat er in de wereld aan de hand is wat betreft opvoeding en kinderverzorging en hoe de echte pijn wordt afgedekt. Ook geef ik voorbeelden van hoe je op een natuurlijke en gezonde manier met kinderen om kunt gaan, opdat zij gelukkig en in liefde kunnen opgroeien. Ook de wereld zal daar mooier en vredelievender van worden.

Al langere tijd heb ik een website Dus! over deze zaken.

Voorkeur Boek of eBook ?

Meestal lees ik op de bank of tijdens het reizen, dan is een ‘echt’ boek wel zo ontspannend. Als ik lees voor research vind ik een scherm in principe weer prima.

Welk boek heeft indruk op je gemaakt ?

‘Sonny Boy’! Een waargebeurd verhaal over een Surinaamse student Waldemar die naar Nederland komt, in de hoop op een betere toekomst. Als kostganger trekt hij in bij een gescheiden Hollandse moeder van vier kinderen; Rika. Ze worden tot elkaar aangetrokken en krijgen een verhouding. Als Rika zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Rika mag haar andere kinderen nauwelijks nog zien. Maar allebei zijn het persoonlijkheden die zich ‘overal’ weten te redden. Ondanks discriminatie weten ze zich aan een armoedig bestaan te ontworstelen en een gelukkig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy (Sonny Boy).  Er is een innige band.

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, besluiten ze onderduikers te helpen. Ze hebben inmiddels een eigen pension, dat als toevluchtsoord dient. Een tijd gaat het goed. Tot ze worden verraden. Er komt een inval in hun woning en ze worden afgevoerd naar het ‘Oranje hotel’ voor verhoor. De aanvang van een nachtmerrie. Ze maken daar kennis met Kees Kaptein ‘de grootste jodenbeul van Nederland’.

Zal Waldy zijn ouders ooit terugzien?

Het is alsof ik Waldemar, Rika en Waldy zelf heb gekend, het vrienden van me waren. Het verhaal laat me niet los, af en toe lig ik er wakker van! Er zijn weinig boeken die me op zo diep niveau hebben geraakt.

Bron: Boekentip