We hielden de boekenpresentatie in De Groene Hemel. Een lieflijk gebouw met ruime, wilde tuin. Er is een kleine zaal waar ook meditaties worden gehouden.
Ewout kwam met een toespraak over hoe de boekencoöperatie tot stand is gekomen. Die hij samen met Iwanjka had opgericht.
Onderstroomboven heeft nu al drie leden verloren. Desiree, Iwanjka en recent Luc Sala.
Het mooie nieuws is: Desiree’s boek kon eindelijk gepresenteerd worden.
Het boek gaat over een meisje van dertien Hal-An dat in een tempel opgroeit. Zij krijgt een strenge, formele opvoeding. Toch voelt ze zich hier thuis. Het is de bedoeling van haar ziel. Bovendien heeft zij ook een goede vriendin en zijn er enkele volwassenen die haar steunen en begrijpen. Haar ziel stamt af van de Maryams. Dat zijn hoogontwikkelde en wijze wezens.
In de tempel worden de Hemelgoden gevreesd en aanbeden. Hal-An komt erachter dat de Hemelgoden niet zijn wat iedereen zegt dat ze zijn.

Tot op het laatst was het spannend of het zou lukken om haar boek te presenteren. Maar Henkus had in samenwerking met Ewout toch een proefexemplaar laten maken.
Weliswaar is het boek niet compleet, omdat Desiree het niet af heeft gekregen.
Sommige mensen hebben pogingen gewaagd om het te voltooien, maar het verhaal was te veelomvattend. Zelfs als ze nog had geleefd, was het de vraag of ze het af had gekregen.
Ewout heeft eens alle herhalingen eruit gehaald, maar dat voelde toch niet goed. Hij had het gevoel dat het zo niet meer Desiree’s verhaal was.

Nu was er toch een voorlopige versie, in Hardcover. De omslag was mooi geworden.
Lydia, Desiree’s tante was er, om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Zij is al 90 jaar. Zij was er samen met een van haar zoons Ijsbrand. Ze wankelde naar het podium om het boek in ontvangst te nemen. Het is opgenomen.
Het was een wens van meerdere leden dat het boek het levenslicht zou zien.
Uitgerekend tijdens mijn hekdienst, heb ik een boek verkocht. Ijsbrand, die zelf ook autistisch is, wilde het graag lezen.

In totaal heb ik 2 boeken verkocht en 1 geruild met Sanatan, ik wilde zijn boek Tropenjongen graag lezen.
Ik heb genoten van de presentaties van anderen.
Gerbrand las een stukje voor uit De verleidelijke pen. Het was zowel humoristisch als filosofisch.
Hij leest prettig voor. Kan de stemming en de humor in zijn stem leggen.
Ik zou hekdienst hebben toen Sanatan zijn presentatie hield. Gelukkig kon ik ruilen, want deze wilde ik graag bijwonen.
Mijn hekdienst was nu tijdens de eerste pauze. Dat leek me prima. Mensen zouden toch pas na mijn lezing interesse krijgen in mijn boek.
Sanatans vertelde over zijn ervaringen in een Jappenkamp als kleine jongen.
Zijn verhaal was behalve heftig ook ontroerend.
Mijn eigen verhaal van Afwijkend en toch zo gewoon, heb ik dit keer uit mijn hoofd verteld. Anderen hielden ook hun verhaal, dus waarom zou ik het niet kunnen?
Na mijn presentatie kwam er een liedje. Dat was ook afgesproken. Maar daarna kwam en nog een en nog een. Ze ging helemaal los. De bezoekers en ook auteurs gingen er in mee. Ze zwaaiden met hun lichaam en lachten. De boeken bleven onaangeroerd liggen.
Sasha, die de presentatie georganiseerd had, heeft haar (op mijn verzoek) gevraagd om buiten verder te spelen, wat ook gebeurde.

Ik en Gerbrand hebben de indruk dat het publiek geen liefhebbers van boeken waren. Op enkelen na namen ze niet de moeite om de boeken te bekijken, ook niet toen de muziek naar buiten was verplaatst. De presentaties hadden binnen plaats, maar de boekentafels stonden buiten. In de praktijk waren mensen meer rondom de tafels met hapjes en drankjes te vinden dan bij de boeken-tafel.
Het was wel erg gezellig allemaal. Dat is ook wat waard.

De presentatie van Sasha, met haar boek OverAarde. Haar boek heb ik zelf gelezen. Sasha vertelde wat de strekking was van haar boek. Over twee kinderen Toon en Tint, die elkaar alleen via Internet kennen. Mensen mogen namelijk hun huis niet uit, omdat er levensgevaarlijke straling zou zijn.

las een stuk voor en Gabriel heeft dit begeleid met verschillende kleine instrumentjes. Ze ging mee in de sfeer van het verhaal. Zowel de passage voorgelezen door Sasha als het boek in zijn geheel. Ik was ontroerd en na afloop stelde ik voor dat zij de volgende keer de muziek verzorgde. Zij was blij en geraakt door het compliment en voelde daar zeker voor.

Zelf heb ik 2 boeken verkocht, waar ik niet eens ontevreden over was. Er was een bescheiden opkomst. Iets van 30 mensen in totaal. Er waren wel acht presentaties. Precies weet ik het niet, want vele kwamen pas een uur later dan de aanvangstijd en er gingen mensen vroeger weg.
De andere auteurs hebben tot zover ik weet ook hooguit enkele boeken verkocht.
Ik herinner me dat Sasha na haar vorige presentatie het een na het andere boek verkocht.
Toch was het al met al een mooie dag, met waardevolle voordrachten en met als ceremonieel moment dat Desiree’s boek eindelijk gepresenteerd werd.

Was je van plan om te komen, maar heb je het gemist. Terechte FOMO!
Op 28 september kun je echter mijn verhaal komen beluisteren, in de bibliotheek van Zoetermeer. Mijn boeken neem ik mee.
Ook Gio Vogelaar doet zijn verhaal over hoe jongeren hem een spiegel voorhielden en hoe hij leerde echt contact te maken.
De lezing is gratis, maar een ticket bestellen is noodzakelijk in verband met het aantal plaatsen.

Lezing: ADHD, Autisme, Dyslexie, stoornis, gave of gewoon.