Afbeelding van Daniel Nebreda via Pixabay

Voor Mariska’s Media heb ik een gastblog geschreven.

Je eigen thuis is de enige plek waar je je in ieder geval veilig zou moeten voelen. Het is jouw territorium, je eigen privéruimte. Het hoort meer te zijn dan een slaapplek of een verblijf.

Wonen is een levensbehoefte. Voor iemand zonder een vaste plek is het puur overleven (mensen die vrijwillig een nomadenbestaan leiden even daargelaten.)

Maar ook als je wel een vaste woonruimte hebt, maar anderen kunnen daar ongevraagd inbreuk op maken, kan het leven onveilig voelen. Waar ik begeleid woonde kreeg ik lichamelijk klachten zoals extreme vermoeidheid, gewrichtspijn, angst zonder duidelijke aanleiding. Dat heb ik nog wel eens, maar in veel werkbare mate.

Een echt thuis waar je jezelf kunt zijn en waar je veilig leeft, draagt bij aan je levenskwaliteit. Toen ik begeleid woonde, zou ik de kwaliteit van mijn leven een 4 geven, nu een dikke 7. Het behoeft geen uitleg dat dit ook weer doorwerkt in mijn functioneren, voldoening en plezier in mijn leven en meer voor anderen kunnen betekenen.

Waarom wonen en begeleiding gescheiden zouden moeten worden

Vaak lees ik van autistische collega’s dat er behoefte is aan prikkelarme woningen en/of woningen in een groene buurt. Met de huidige woningnood is het moeilijk om een plek te vinden waar je je vrij en veilig voelt. Zeker als je een laag inkomen hebt en nog niet veel woningduur hebt opgebouwd.

Er bestaan wel autismevriendelijke woningen. In de praktijk vallen die meestal onder begeleid wonen en heb je daar een indicatie voor nodig. Met het risico dat je op straat komt te staan als de indicatie stopt. Je hebt geen huurbescherming, omdat je onder een zorginstelling woont en niet huurt via een woningbouwvereniging.

De stichting kan aparte leefregels opstellen voor mensen en de begeleiding kan zonder noodzaak binnenkomen met een sleutel. Je woont daar niet zelfstandig en hebt daarmee minder grip op je leven. Want begeleid zelfstandig wonen is een contradictie in zichzelf. Je wordt vanzelf een client.

Soms ook zijn er ouderinitiatieven voor autismewoningen.

Lees verder op Mariska’s Media: Wonen is Leven

Op 28 september geef ik samen met Gio Vogelaar een lezing waar diagnoses op kritische wijze besproken worden. Het belang van een positieve benadering.
Vanuit eigen ervaring vertellen we ons verhaal, hij als jongere werker en ik als autistische persoon met een vroege diagnose.
De lezing is gratis, maar aanmelden is wel gewenst.
Lezing: ADHD, Autisme, Dyslexie, stoornis, gave of gewoon.