adhd-leren

Kinderen met de diagnose ADHD die medicijnen voorgeschreven krijgen hebben 10x zoveel kans om slecht te presteren op school als kinderen met de diagnose ADHD waarvan de ouders medicijnen weigeren, toont een Australisch onderzoek naar de lange termijn effecten van ADHD medicijnen aan.

Kinderen die ADHD medicijnen krijgen hadden een hogere bloeddruk op 14 jarige leeftijd dan kinderen die nog nooit het medicijn hadden gebruikt, een bijwerking die de kans op een hartaanval en een beroerte vergroot zelfs wanneer het kind nog niet volwassen is.

Co-auteur van de studie, Lou Landau, zei dat zijn onderzoek de eerste studie naar de lange termijn effecten van ADHD medicatie op kinderen is en dat het aantoonde dat ADHD medicijnen de schoolprestaties verslechteren.

“De medicijnen verbeteren de prestaties op school niet, zoals vaak wordt gezegd. Ze maken geen verschil in depressie, sociaal functioneren of zelfperceptie, en voor de kinderen op medicatie is het 10x zo waarschijnlijk dat hun schoolprestaties beneden het gemiddelde zijn.”, zei hij.

Het onderzoek is een doorbraak omdat de gegevens van het Raine-onderzoek zijn gebruikt, welke voor 20 jaar de vooruitgang volgt van meer dan 2800 families in Australië. Ouders van 131 kinderen die gediagnosticeerd zijn met ADHD verstrekken informatie sinds de geboorte van hun kind. De uitkomsten van het onderzoek werden gemeten toen de kinderen 14 jaar oud waren.

West Australian Mental Health minister Graham Jacobs zei dat hij voorzichtig wilde zijn omdat het om een relatief klein aantal kinderen gaat, maar …

“het trekt zeker het anekdotische bewijs in twijfel dat ik werd gepresenteerd toen ik nog een huisarts was waarmee gesteld werd dat ADHD medicatie de concentratie van kinderen verbetert zodat ze beter kunnen leren” aldus de minister.

West Australian Labor MP Martin Whitely, een langdurig actievoerder tegen ADHD medicatie, verwelkomde het onderzoek.

“De claim van de ADHD industrie dat kinderen zonder medicatie academisch falen riskeren blijkt volledige kolder te zijn.”, zei hij. “Het is niet dat ADHD medicijnen de lange termijn schoolprestaties niet verbeteren, ze trekken kinderen naar beneden. Ouders zullen woedend zijn dat ze zijn opgelicht om kinderen overheids gesubsidieerde amfetaminen te geven. Geen enkele verantwoorde ouder zou bij willens en wetens de kans op academisch falen van hun kind vergroten.”

Bron: The Australian

Met dank aan:

Arjan Dokelaar