Welke indruk krijgt een baby als het ter wereld komt? Een liefdevolle, levende en veilige plek, of een eenzaam, klinisch en liefdeloos oord? Zijn mensen blij met ‘m? Voelt het zich welkom, thuis en hebben de ouders de tijd en rust om hem te leren kennen?
Of krijgt het hier al een indruk van hoe gejaagd en egoïstisch mensen zijn en er geen aandacht is voor elkaar?
Hoe groeit een kind op? Mag het op eigen benen gaan staan als het eraan toe is? Mag het zelf ontdekken wat bij hem past of niet, terwijl het zich steeds geliefd weet? Heeft het bewegingsvrijheid en mogelijkheden om de omgeving te onderzoeken?
Of wordt het alleen gelaten, of afgestaan aan vreemden (zoals de kinderopvang) of slaan mensen zijn ontwikkeling in boeien, uit angst, gewoonte of omdat het zo uitkomt?
Kan het kind een band opbouwen met de natuur? Opgroeien in een kleurrijke, geurige en ‘groene’ wereld. Een levendige wereld. Of zit het geparkeerd achter de televisie en groeit het op tussen beton en elektronica?
Mag het zelf wandelen als het heeft leren lopen, of moet het stil in een wagentje zitten?
Wat krijgt het te eten? Pure dingen zoals de natuur het bedoeld heeft? Mocht het moedermelk drinken, wat perfect afgestemd is op zijn behoeften en de band met de moeder helpt intact te houden? Kreeg het de borst als het honger had? Of ging het voeden volgens een schema, kwam de melk uit de fabriek en negeerde men de signalen van het kind?
Mag het naar z’n lichaam luisteren of wordt het eten door de keel geduwd?
Kan het bij iemand terecht met angsten, zorgen, boosheid en verdriet, of hebben volwassenen het te druk met zichzelf, hun werk en ‘sociale’ leven.
Voelde het kind zich gehoord, serieus genomen, of moet het vooral zwijgen?
Gaat het met plezier naar school? Leert het daar over het leven? Hoe je voor jezelf kunt zorgen? Of moet het vooral in de pas lopen en taakjes doen die stress geven en waar het de zin niet van ervaart?
Was school een plek waar het andere kinderen kunt ont-moeten, waar een nieuwe wereld voor je kind opengaat, of voelt het zich vooral een lastpost? Uitgeleverd aan de maatschappij?
Wat je niet verteld is… is bedoeld om kinderen een stem te geven, opdat zij onbelemmerd, gelukkig en natuurlijk kunnen opgroeien.
Het gaat over wat kinderen meemaken in de baarmoeder, in het gezin en in de maatschappij. Over de invloed van de kindertijd op iemands leven en op de samenleving. Waarom mensen worden zoals ze worden. Over opvoedkundige dogma’s, over stress, haast en kramp. Wat alledaagse momenten, zoals in de buggy, voor invloed hebben op een kind. De rol van deskundigen en wat een zinnigere manier zou zijn om mensen te helpen.
“De auteur geeft blijk van een diep inzicht in de oorzaken van vreemd gedrag en put in haar voorbeelden ook uit eigen ervaringen.”
Door NBD Biblion.
Titel: Wat je niet verteld is…
Over kinderen in de baarmoeder, in het gezin en in de maatschappij
Auteur: Sarah Morton
Website: Dus – Sarah Morton
ISBN: 978-90-815775-0-2
Verkrijgbaar bij: Boekenroute.nl
Uitgeverij: DeNieSa
Reacties