Er is een App die jongeren met onder andere autisme helpt om zelfstandig te kunnen reizen. GoOV. Het is een soort navigatie die elke handeling uitlegt. Niet alleen de route, maar ook waar je moet in en uitstappen, wanneer je moet uitchecken. Als er vertraging is lees je dat ook. Ouders kunnen desgewenst meekijken. Er is een helpdesk en mogelijkheid tot begeleiding op afstand.
Je kunt je reis vanaf de voordeur tot aan de bestemming uitstippelen.
Op Hart van Nederland komen twee jongeren aan het woord die eerst aangewezen waren op taxi-vervoer en dankzij deze app nu met het openbaar vervoer kunnen reizen, kunnen gaan en staan waar ze willen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en hun algehele ontwikkeling.

Nodeloos om te zeggen dat dit bijdraagt aan hun levenskwaliteit.

Photo by Konstantin Planinski on Unsplash

Wat vind ik van GoOv?

Ten eerste, elk hulpmiddel dat de drempel wegneemt om je vrij te kunnen bewegen is er een en dat juich ik van harte toe.
Met een goede voorbereiding is bijna elke uitdaging te overbruggen.
Het taxi-vervoer is een vreselijk systeem, waarbij kinderen uren per dag op elkaar gepakt zitten. Bovendien raken jongeren in een isolement doordat ze niet zelfstandig vrienden kunnen bezoeken. Dus iedere jongere die zelfstandig op pad kan, is er één.
Er is bovendien overal personeelstekort, dus hoe minder jongeren ‘onnodig’ gebruik maken van het speciale vervoer, hoe beter.

Screening


Toch zijn er enkele kanttekeningen.
Er wordt een screening gedaan om te kijken hoe een jongere reageert op stress. Dat maakt het voorwaardelijk. Als het om de veiligheid gaat, begrijp ik dat. Je wilt niet dat iemand in paniek zo de autoweg op rent.
Een paar keer gaat er een begeleider mee om te kijken hoe te gaat.
Er wordt dan een soort van examen gedaan, waarbij het daadwerkelijke oefenen wordt overgeslagen.
Omgaan met stress en onverwachte situaties kun je leren. Ook dat weet ik uit ervaring.
Het is een hulpmiddel en geen training. Het is dus vooral geschikt als je eigenlijk al zelfstandig kunt reizen, maar je onzeker voelt (bijvoorbeeld om het overzicht te verliezen of wat je moet doen als de planning verandert.)

Realistische verwachtingen


Er wordt wel gesuggereerd dat de app je kan leren zelfstandig te reizen. Maar je kunt ook niet leren fietsen door middel van een app. Als je wilt leren autorijden, ga je ook naar een instructeur.
Sitenote: Je leert ook niet zelfstandig reizen door mijn boek te lezen. Dat maakt het boek niet waardeloos, maar ik wil graag realistische verwachtingen scheppen.


Zou ik destijds zelfstandig hebben kunnen reizen door middel van een deze app?
Het antwoord is waarschijnlijk nee. Ik had iemand nodig die samen met mij de rit naar school aflegde. Dat is ook de voornaamste kritiek die er is op deze uitvinding. Je hebt iemand nodig die met je meeloopt.
Mijn begeleidster had er alle vertrouwen in dat ik zelfstandig kon leren reizen. Er was geen screening. Mijn motivatie was al een garantie dat het ging lukken.
Natuurlijk begrijp ik dat een Helpdesk deze begeleiding niet kan bieden. Daarom is het goed dat er individuele begeleiding bestaat.
Het zou wel goed kunnen dat ik met GoOV minder lessen nodig zou hebben gehad, dat ik eerder klaar was om alleen de rit naar school af te leggen.
Bijna vier maanden oefenen, dat lijkt niet snel. Al gebeurde er de jaren daarvoor helemaal niets.
Veel autistische mensen vinden bellen eng, zeker met een vreemde en zeker als ze al (licht) in paniek zijn. Soms is er eerst een vertrouwensband nodig, voordat ze iemand om hulp durven vragen.
Er is een thuisbrenggarantie. Dat vind ik heel goed. Als iemand met weinig ervaring vastloopt, bijvoorbeeld omdat de bus of trein geannuleerd is, dan is het fijn dat er opvang is. Iemand die meekijkt. Als het nodig is wordt er een taxi geregeld.
Al met al is deze app zeker een bijdrage, omdat er vele jongeren nu wel met het openbaar vervoer kunnen en durven.
Het zijn dan vooral degenen die het eigenlijk al konden, maar het nu daadwerkelijk aangaan.

Zelfstandig leren reizen

Wil je zoon of dochter zelfstandig leren reizen?
Ook als die niet in aanmerking komt voor deze app, ga ik met hem of haar op weg.
Daarbij laat ik de jongeren pas een test doen nadat ze het zelfvertrouwen hebben opgebouwd om alleen de route af te leggen.
Ze kunnen er daarna gerust voor kiezen om de app te gebruiken.

Contact. info@afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl
Telnummer: 0683992975