happy smiling little boy hugging his golden retriever dog closeup

Met vertrouwen op weg

Uw kind zelfstandig leren reizen met het openbaar vervoer? Ik maak hem wegwijs.
Stap voor stap, veilig en overzichtelijk. Door samen de route af te leggen, maakt hij het zich eigen en wordt de chaotische buitenwereld overzichtelijk. Het eerst onbekende dus onveilige, wordt bekend en vertrouwd.

Deze training sluit aan bij je kind als hij/zij:

🙂 zelfstandig wil worden, maar dit niet op eigen houtje kan of durft.

🙂Als je kind vrienden heeft, of tenminste klasgenoten waarmee hij/zij het goed kan vinden, maar die niet zelfstandig kan bezoeken

🙂Als hij/zij klaar is met het leerlingenvervoer.

Ook als slechts een van de punten van toepassing is, is het een goed moment om te starten.

Drukke perrons met mensen die door elkaar lopen, treinen met verschillende bestemmingen, de weg vinden en onthouden, overstappen of de tram of metro, treinen of bussen die te laat komen, bussen die je halte voorbijrijden, last minute wijzigingen van schema’s.
Het valt niet mee, zeker als je nog nauwelijks ervaring hebt met zelfstandig reizen. Ervaring is hierin het sleutelwoord.
Door de route (bijvoorbeeld naar school) samen af te leggen, bouw je ervaring en daarmee (zelf)vertrouwen op. Het voelt nu niet abstract en onbekend, maar dichtbij en gewoon. Je leert je hoofd koel houden en oplossingen te bedenken bij kleine tegenslagen en veranderingen. Je leert dat sit soort situaties wat stressvol zijn, maar altijd overkomelijk.



Waarom is zelfstandig reizen belangrijk?

Onder andere om zelfstandig naar school te kunnen gaan en vrienden kunnen bezoeken. De stress die het openbaar vervoert soms geeft, weegt niet op tegen de voordelen om te kunnen gaan en staan waar je wilt. De puberteit is een ontwikkelingsfase dat kinderen zelfstandig hun weg willen leren vinden, activiteiten willen ondernemen zonder dat hun ouders erbij hoeven zijn. Voor zijn zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde is dit ook belangrijk.

Sla je het begeleiden naar zelfredzaamheid over, dan wordt het kind wel ouder, maar staat de ontwikkeling stil.

Je kind begeleiden naar zelfstandigheid. Voelt dat als iets ‘waar je eigenlijk iets mee moet, maar je weet niet precies wat’?🤔
Voor de zoveelste keer is de taxi je kind ‘vergeten’ op te halen en moet er last minute iets geregeld worden. Je kunt is in paniek, dat wordt pas opgemerkt als het al geescaleerd is. Daardoor verliest hij zijn vertrouwen in mensen. 😥

Zelfs als hij het op school naar zijn zin heeft, wordt het steeds moeilijker om hem naar school te krijgen. Ondertussen zie je je kind steeds ongelukkiger worden. De lange ritten in overvolle busjes eisen hun tol. Elke dag zit hij moe en overprikkeld in de klas en de dag is pas begonnen. Uitval van school dreigt.
Als ouder wil je je kind gelukkig zien. Dat hij vrienden heeft, zelfvertrouwen ontwikkelt, nieuwe uitdagingen aangaat.

Zo wijs ik je de weg om je kind te begeleiden naar zelfredzaamheid. Kijken naar de mogelijkheden in plaats van beperkingen en daarnaar leven! Zo kan hij zelfvertrouwen ontwikkelen en de dingen (blijven) doen die hij graag doet.
Bijvoorbeeld om bij vrienden langs te gaan, moet hij zelfstandig kunnen reizen.
Ik kan uw kind vaardigheden aanleren, zoals reizen met een openbaar vervoer, wat ik destijds van mijn begeleidster Liesbeth hebt geleerd.

Ik zeg vaak dat mijn gratis tips waardevoller zijn dan de adviezen van duurbetaalde hooggekwalificeerde zorgverleners 😉
Laat staan wat voor leven je kunt creëren als je mij gaat inhuren.

Neem vrijblijvend contact op.

info@afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl

0683992975


Juist omdat ik het zelf heb ervaren, weet ik waar een jongere tegenaan kan lopen (wat doe ik als de bus niet komt, of het schema is omgegooid) en hoe je dit kunt oplossen. Waardoor hij me sneller zal vertrouwen dan een reguliere deskundige, die autisme vooral van buiten kent.
Een vertrouwensband is essentieel voor een geslaagde samenwerking. Zit het kind nog in de overlevings-modus, is het veel moeilijker om iets nieuws te leren.


Boeken en blogs

Natuurlijk kun je ook mijn boek Afwijkend en toch zo gewoon lezen en mijn gratis blogs. Dat raadt ik ook zeker aan 😉
Daar zul je zeker inzichten krijgen over wat een opgroeiend kind of jongere met autisme nodig heeft. In mijn blogs leg ik de principes uit. Maar het ‘staat’ nog niet voor je.
Hoe anders is het als iemand naast je staat. Met je meeloopt. De behoeften en wensen van je kind kan waarnemen, ook als die er moeilijk over kan praten?
Ik heb het zelf meegemaakt. Ook wat zinvolle begeleiding kan betekenen.

Praktisch


Een coachingstraject bestaat uit 12 sessies. Daarin is er genoeg gelegenheid om aandacht te besteden aan wat het kind erg spannend vindt, een deel van de route die hij moeilijk vindt extra oefenen. Per sessie ben ik een dagdeel bezig met je kind. Ik leer hem om met zelfvertrouwen te reizen met het openbaar vervoer, zodat hij vrijheid ervaart, bewegingsruimte heeft en zelfstandig vrienden kan bezoeken.
We oefenen net zo lang totdat hij zelf de route kan afleggen, ook als er meer dan 12 sessies nodig mochten zijn. Dan leggen we een soort examen af, waarin hij alleen de route aflegt. Ik ben dan telefonisch en per app bereikbaar. Op een afgesproken locatie treffen we elkaar, waarbij ik hem kan feliciteren.

Een volledig traject kost 750,- exclusief reiskosten.
Als je een langer of korter traject denkt nodig te hebben, laat dan dat weten.
Betaling kan (deels) uit Persoonsgebonden budget.
Heeft u dit niet en kunt u het bedrag niet in een keer voldoen? Betaling is 3 termijnen is ook mogelijk.

Leren je eigen weg te vinden in de maatschappij.
Autistische mensen kunnen niet altijd de gebaande paden volgen. Zij moeten leren hun eigen wegen aan te leggen. Hun leerproces is daarom vaak langzamer, maar ook grondiger.
In plaats van brandjes blijven blussen, focussen op de hoofddoelen die hij wil bereiken. Zodat hij sprongen kan maken in zijn ontwikkeling en duurzaam een mooier en meer ontspannen leven kan leiden.

Ruzietjes, iets wat niet lukt, een vervelende opmerking, een misverstand. Dat soort zaken komen voor in het leven.
Geef je kind ruimte zijn hart te luchten, los het als het mogelijk is samen op, maar breng je aandacht daarna weer terug naar het hier en nu en naar het leven wat hij wil leiden.

info@afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl

0683992975

In mijn boek Afwijkend en toch zo gewoon lees je hoe deskundigen mij steeds de verkeerde weg wezen en hoe ik toch een uitweg en een helpende hand vond.

Wil je eerst kennis maken? Vraag een gratis coachingcall aan. Daarin geef je meteen een paar gouden tips waarmee je vandaag nog je kind zelfvertrouwen mee kan geven en hem kan steunen.

info@afwijkend-en-toch-zo-gewoon.nl

0683992975


Het eerste hoofdstuk van het boek ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.