Autisme
Over autisme is steeds meer bekend. Waar vroeger iemand nog ‘apart’ was, of een beetje op zichzelf, is het nu een officiële diagnose. Je hoeft niet eens problemen te ervaren. Het is steeds gewoner dat leerkrachten of zelfs peuterleidsters alert zijn op afwijkend gedrag. Het argument is dat er vroeg rekening mee gehouden kan worden en het kind zich zo optimaal kan ontwikkelen.
Screenen
Van het volgende krijg ik het echt koud:
Of zou het een idee zijn om alle baby’s kort na hun geboorte standaard te screenen op hun genetisch risico voor autisme, zoals bijvoorbeeld nu al gebeurt bij volwassen vrouwen in bevolkingsonderzoek naar baarmoederhals- of borstkanker?
http://www.ouders.nl/mgez2008-autisme.htm
Kinderen bij voorbaat screenen, ook als er geen problemen zijn.
Dat er kanker bij gehaald wordt, zegt genoeg over hoe er over autisme gedacht wordt.
Wat wordt de volgende stap? Ook ongeboren kinderen laten testen? En foetussen met een diagnose maar laten wegsnijden, zoals nu al met ongeboren kinderen met Downsyndroom gebeurt?
Gevoelige kinderen
Veel gevoelige kinderen kunnen zich niet afschermen voor hun omgeving, waardoor ze het moeilijk hebben thuis en op school. Ze voelen zich onveilig, wat zich soms kan uiten in paniekaanvallen, huilbuien, met stoelen gooien, schoppen en slaan. Wij vangen hun gedrag en gevoelens in een ziektebeeld. We geven het een psychiatrische stempel en noemen de eigenheid van het kind een stoornis of ziekte.
Een kind hoeft trouwens niet eens extreem gedrag te vertonen, om een diagnose te krijgen.
Ook helemaal opgaan in een bezigheid of onderwerp en de omgeving ‘vergeten’, wordt gezien als een probleem.
Eenmaal een label dan is behandeling bijna vanzelfsprekend. De jongste kinderen krijgen al ‘medicijnen’ om paniek of woede te onderdrukken of zelfs om denkbeeldige problemen te voorkomen.
Er bestaan al gedragstesten voor baby’s
Vaccinaties
Volgens sommige andere kringen zouden schadelijke invloeden, waaronder vaccineren weer de oorzaak zijn van het ontstaan van autisme.
Op Internet staan vele getuigenissen over kinderen die als baby en jonge peuter vrolijk, gezond en communicatief waren en plotseling in elkaar klapten, vaak kort na een vaccinatie.
Ze keerden in zichzelf, maakten geen oogcontact meer en stopten zelfs (sommigen voorgoed) met praten. Dat zijn schrijnende voorbeelden.
Er zijn inderdaad onderzoeken waaruit blijkt dat vaccinaties schadelijk kunnen zijn. Er zitten veel toevoegingen in welke het jonge lichaam niet zelf kan afbreken. In sommige gevallen kan een spuit het lichaam ontregelen.
Ik ben op zich niet tegen vaccineren, maar laat het wel schone vaccinaties zijn, zonder troep erin.
Hoogfunctionerend
Maar hoe zit het met zogeheten hoogfunctionerende autisten? Hun vaak ongewone talenten, bijvoorbeeld in Taal, techniek, cijfers of kunst, kunnen toch moeilijk veroorzaakt zijn door hersenschade? De verklaring dat die kwaliteiten een ‘compensatie’ zijn voor de kortsluiting in hun hersenen, vind ik weinig bevredigend. Hesenletsel dat bijvoorbeeld leidt tot diepgaande interesses, inzicht, een beter taalgevoel, een wiskundeknobbel, op ideeën komen waar niemand anders aan denkt, eerlijkheid om maar wat te noemen. Lijkt me stug.
Veel kinderen met autisme lopen inderdaad op bepaalde gebieden achter in hun ontwikkeling, maar daar staat vaak tegenover dat ze op een bepaald gebied een ongewoon hoog niveau kunnen bereiken.
Evolutie
Wat als autisme een volgende stap in de evolutie is? Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die dit idee aanneemlijk maken. Zo zijn de hersenen van iemand met autisme op sommige gebieden minder actief maar op andere gebieden juist meer.
“Bij de Universiteit van Montreal (2011) erkennen ze dat een andere werking van de hersenen ervoor zorgt dat autisten bepaalde talenten hebben. In het regelcentrum wat o.a. verantwoordelijk is voor het maken van keuzes en plannen is minder hersenactiviteit, maar in het visuele centrum, wat in de hersenen verantwoordelijk is voor het denken in beelden en het onthouden van beelden, is dus meer hersenactiviteit is dan bij “gewone” mensen. Wij vermoeden dat dit bij de andere creatieve chaoten ook het geval is. Om deze reden vinden we de term “hersenafkomst” gepaster dan bijvoorbeeld “stoornis”.
Een term die ook wel gebruikt wordt is ‘neurodiversiteit’. Thomas Armstrong gaat ervan uit dat mensen met (neurologische) etiketten onder de juiste omstandigheden een evolutionair voordeel hebben ten opzichte van een gemiddeld mens, o.a. omdat ze creatiever zijn.
Eigenzinnig
Intelligente autisten gaan vaak af op hun eigen inzicht en minder op wat hen wordt verteld. Velen van hen weten heel veel af van een bepaald onderwerp, zoals computers, dinosauriërs, dieren, astronomie of wetenschap en hebben zich daar ook grondig in verdiept. Zij kunnen goed hun aandacht richten en laten zich niet afleiden. Ook kunnen sommigen uitzonderlijk artistiek of vindingrijk zijn.
Er zijn bekende en succesvolle mensen die autisme of asperger zouden hebben (gehad):
Albert Einstein, George Orwell, Beethoven, Mozart, Bill Gate, Temple Grandin, Daniel Tammet.
Mogelijk zijn of waren zij niet succesvol of geniaal ondanks hun autisme, maar dankzij hun autisme, omdat ze ‘out of the box’ kunnen denken en creatief zijn.
Natuurlijk is dit moeilijk te bewijzen, maar autisme is sowieso moeilijk te bewijzen.
Hier & nu
Mensen met autisme leven veelal in het hier en nu en blijven bij zichzelf, iets waar veel ‘gewone’ mensen uren voor moeten mediteren. (Het woord autisme verwijst ook naar de in zichzelf gekeerde indruk die zij maken.)
Uiteraard zijn er ook veel zaken die iemand met autisme van streek kunnen maken. En zelfs dan lukt het hem of haar vaak relatief snel om weer tot rust te komen.
Het in zichzelf gekeerd zijn zou je ook een meditatieve toestand kunnen noemen.
Als een kind, met of zonder autisme, krijgt wat het nodig heeft, liefde, waardering om wie hij is en zich op een manier kan ontwikkelen die bij hem past, zit het lekkerder in zijn vel en ontwikkelt zich beter.
Als ik zelf in evenwicht ben, hou ik meer het overzicht en kan ik informatie beter plaatsen.
Hebben we niet allemaal als we gestrest zijn, dat informatie of te intens binnenkomt, of langs je heen gaat?
Ik heb zelf ook de diagnose autisme. Mijn hersenen werken misschien anders, maar ze zijn niet defect.
Hard aan mezelf werken
Door hard aan mezelf te werken (soms met hulp van anderen), kan ook ik dingen bereiken waarvan niemand dacht dat dat ze zouden lukken.
Ook zaken waar ik eerst slecht in was, zoals routes uitzoeken en vinden, zelfstandig reizen en administratie.
Wat is er mooier dan je weg vinden in deze wereld, door jezelf te zijn en je kwaliteiten in te zetten? Heeft de samenleving niet ook behoefte aan diversiteit?
www.romijnsworld.tumblr.com/post/73194289761/hij-is-een-autist-ja-so-what
www.creatievechaoot.wordpress.com/hersenafkomst/
www.nu.nl/wetenschap/539728/genialiteit-en-gekte-horen-bij-elkaar.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Tammet
http://nvkp.nl/faq/kan-autisme-door-vaccinatie-worden-veroorzaakt/
Reacties