Met toestemming van reageerder geplaatst:

Veteraan in kliniek
De oorlogsveteraan A.O. (26) is deze week door de Zutphense rechtbank veroordeeld tot een jaar gedwongen opname in een psychiatrische kliniek.
Dit als gevolg nadat hij tijdens een politieachtervolging levensgevaarlijke toestanden had veroorzaakt toen hij zich weer terug waande in Afghanistan.
O., afkomstig uit Almelo, reed in augustus vorig jaar op de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Deventer onder meer in op een motoragent en reed een politiewagen van de weg. Daarbij raakte een agent gewond.

Oorlogsveteraan moet naar
psychiatrisch ziekenhuis
VERVOLG VOORPAGINA
De politie had even daarvoor de achtervolging ingezet omdat hij te hard reed. Tijdens de klopjacht liepen de snelheden vervolgens op tot 160 kilometer per uur. Op de hielen gezeten door de politie kreeg O. visioenen. Later verklaarde hij dat het door zijn hoofd spookte, dat hij zich weer in een oorlogssituatie in Afghanistan bevond. Daarbij hallucineerde hij en volgens gedragswetenschappers had hij een psychose.
Volgens een psycholoog en psychiater was de veteraan op dat moment ontoerekeningsvatbaar en lijdt hij sinds zijn verblijf in Afghanistan aan een ernstig posttraumatisch stresssyndroom. De officier van justitie vroeg ontslag van rechtsvervolging en gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Hier te vinden: http://www.deweekkrant.nl/pdfarchief/viewer?archive=28691

De vraag komt op: hoe vaak komt dit voor bij oorlogsveteranen?

Waarom hebben wij na ál die eeuwen nog steeds niet begrepen dat hulp bieden helpt; en dat militaire/politionele actie, zo goed als altijd averechts werkt! Zeker op den duur. Zowel voor de bevolking, als voor de militair, de controleur/politie.

Humane en humanitaire hulp wordt meestal uitsluitend [kleinschalig] door burgers geboden; wanneer zullen overheden begrijpen, dat hulp vanuit het machts-/controle-idee sowieso wraakgevoelens oproept (!) en mogelijk, zoals hier in de weekendkrant het verslag vermeldt, tot ernstig psychiatrische situaties leidt?

En de pharmaceutische industrie (de meest winstgevende industrie ter wereld!) kan weer incasseren.

Ik hoop – uit de grond van mijn hart – dat betrokkene (A.O.) volledig zal herstellen, evenals allen met gelijksoortige ervaring, evenals de mensen, met wie zij in het buitenland van doen hadden.
Met vriendelijke dank aan “dé Weekendkrant Twente” voor deze verslaggeving.

Bert M.
Almelo